Liderlik Mitleri


Internet'te ''liderler böyledir, yöneticilerse şöyle'' içerikli pek çok alıntı görüyorum. Ortak mesajları liderliği yükseltmek, yöneticiliği ise dar kalıplara sıkışmış, ileriyi göremeyen bir pozisyona düşürmek. Bir nevi Şems'in söylediği rivayet edilen sözlerden farkı kalmamış durumda bu liderlik paylaşımlarının. Astı astarı yok, kaynağı belirsiz. Eğer bu basmakalıp sözlere inanırsanız, yükselemeyeceğiniz garanti.

Birincisi yönetici veya bir bölümün Müdürü olmak o kadar kötü bir iş değil. İkincisi liderlik de efsanevi bir nitelik değil. Öğrenilebiliyor, isteyenler liderlik becerilerini geliştirebiliyorlar. Liderlik, başkalarını da etkilemeyi, peşinden sürüklemeyi kapsıyor. Yöneticilik ise, görevini hakkıyla yerine getirmeyi; gemiyi limana vardırmayı. Bazıları gündelik işlerle ilgilensin; ancak liderler vizyonerdir, ileriyi görür, ilham verir veya tek önceliği insanlardır gibi bir dünya yok. Karizmatik liderlik tarihe karıştı; girişimcilikse öylesine adanmışlık ve hedefe odaklanma gerektiriyor ki; parlak bir fikrin peşine cesaretle düşmek yeterli olmuyor. Ancak sosyal medyaya bakarsak; herkes birer liderlik gurusu, girişimci ruha sahip deha.

Bu eleştiriyi, NYU'da tamamladığım liderlik ve yönetim pratikleri sertifika programındaki bilgilere dayanarak yapıyorum. Eğitimden önce, yönetime dair düşündüğüm çeşitli konuların doğru olmadığını net olarak gördüm. Biz çalışanların eleştirip durduğu, ''biz o konumlarda olsaydık'' diyerek, kafa yorduğu pek çok konu, yönetim bilimleri açısından pek de dışarıdan görüldüğü gibi değilmiş. Üniversitede akademik bilgi yüceltilmiyordu, aksine ''gidin, çalışın; yaşayarak içselleştiriceksiniz'' deniyordu. Ancak bence bilgiyi, deneyimle birleştirmek en doğrusu. Her ikisine de ihtiyaç var. Bilginin doğruluğu ve derinliği önemli olan. Şimdi çeşitli danışmanların (hatta aralarında isim yapmış olanları bile var) paylaşımlarının boşluğu ve insanları doğru yönlendirmekten uzak oluşuna isyan bayrağı çekmeden duramadım maalesef. Bunu ukalalık veya bilirkişilik taslamak için yapmıyorum.Sadece doğru olmayan bilgi size zaman kaybettirir ve olduğunuz yerde oyalanıp, durmanıza yol açar.Boşu boşuna yıllar kaybettiğimi düşünüyorum, siz benden daha akıllı davranabilirsiniz.

Eğer yönetim ve liderlikte ilerlemek istiyorsanız; doğru kaynak Internet'te yayılan alıntılar değil. İnsanların egolarını okşayan, kötü yönetici-efsane lider ayrımlarına yol açan, hiç bir bilimsel altyapısı olmayan, güzel sözler hiç değil.

Coursera'da  dünyanın önde gelen üniversitelerinin kurslarına, Internet üzerinden, ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Benim en çok faydalandığım Peter Drucker, Benjamin Zander, Stefano D'Anna, Marshall Goldsmith, John Maxwell, Malcolm Gladwell, Guy Kawasaki, Dan Ariely vb. isimler olmuştu. Daha pek çokları da var.Web sitelerini, bloglarını ziyaret ederek; kitaplarını, çalışmalarını inceleyerek  rehber alacağınız kişileri araştırdıktan sonra; değerli beyinlerinizi onlara açabilirsiniz. TED konuşmalarını dinlemek; Bloomberg, CNN gibi kanalların yönetici ve girişimcilerle yaptığı röportajları izleyerek, tecrübelerini birebir kendilerinden dinlemek de faydalı. Hayata bakmaya alışık olduğunuz çerçeve içerisinde olan, sizi zorlamayacak, çaba harcamanızı gerektirmeyecek, hafif bilgilerle zaman kaybetmeyin yeter.

Not: Görsel Ann Street Studio'dan. 

Liderlik Mitleri Liderlik Mitleri Reviewed by Arzu Pınar on Temmuz 07, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok