Bencillik

Ayn Randt'ın ''Bencilliğin Erdemi'' isimli kitabını okuduğumda, bencilliğin aslında benim algılamış olduğum gibi insani değerlerden ve vicdandan uzak bir kavram olamayabileceği hakkında düşünmüştüm.Ona göre kendini seven insan bencildi ve hayatını kendi çıkarlarına en iyi olabilecek şekilde düzenleyebiliyordu. İş dünyasında yükselenlere baktım.Çoğu ciddi anlamda bencildiler. Saçlarını eşlerine süpürge eden kadınlar aldatılıyor; eşine karşı çok talepkar olanlar el üstünde tutuluyordu. Oysa tam tersinin olması daha doğru değil mi? Vericiliğin ödüllendirilmesi, anlayışın takdir edilmesi, birbirini düşünerek, kollayarak, birlikte ilerlenmesi? Gel gör ki gerçek hayatta çıkarlarını en iyi kollayan bencillerin ayakta kalabildiği düşünülüyor. Kazananın yanında olan, menfaati yoksa herkesi hemen satabilen, ilgisinin karşılığını nakit isteyen benciller...

Bu ara yeğenim bende kalıyor, genç daha ve ilişkilerle ilgili kitaplara da çok meraklı. Oralarda okuduklarından bahsediyor bana ara ara. Genelde ''elde olmayın, çektirin'' tarzı taktikler veriliyor. Yazarları zekada Ayn Randt'a yaklaşmaktan uzak görünseler de bir nevi bencilliğe övgü ekseninde dolanıyorlar.

Bu tatktiklerin benim üzerimde işe yarayıp yaramadığını düşündüm. Her şeyden önce  bir amaca ulaşmak için, planlı, programlı yapılıyorlarsa sahteliği seziliyor ve itici oluyor. Ayrıca çok büyük bir çoğunluk böyle davrandığı için fark yaratılamıyor. Hayat ta bazen o kadar zorlayıcı olabiliyor ki, insanın çevresinde bencil tabiatlı kişilere ihtiyacı olmayabiliyor. Demek ki bencilliği yüceltmek olgunlukla, tecrübe ve motivasyonlarla çok alakalı. Oyun isteyen, rekabetçi yapıda olan kişiler bencillere çekilebiliyor. Çıkarcı, numaracı, burnunu sürten tipler, peşte koşmayı seven kişilere çekici gelebiliyor. Bir de güzel davranışın sıcaklığını, güzelliğini görenler var. Hayatta yapayalnız kalmış, düşmüş, diz kapakları kanamış ve birisi elini uzatmış onu yerden kaldırmak için. Başka birisi çorba yapmış, başkası da saçlarını okşamış. Onları gördükten sonra insan; kendisini itenlere, elindeki avcundaki herşeyi almaya çalışanlara, bencillere zamanını, ilgisini, gönlünü verebilir mi artık? İçtiği çorbanın sıcaklığını unutabilir mi? Tekrar oyunlara ve bencillerin dünyasına dalabilir mi? Neden dalsın?

Yaşamda bencillerin kazanıyor gibi görünmesi, saçını süpürge eden kadının bencilliğinin çok daha süptil ve içten pazarlıklı olmasından dolayı olabilir mi? Tüm fedakarlıkları karşısındakini köleleştirmeye yönelik, asıl bencil kendisi olamaz mı? Demek istediğim yaşam bencilleri ödüllendirmiyor. Kendini sevmek güzel, hayatını güzelleştiren insanlarla olmak, zararlı davranışları, alışkanlıkları dönüştürmek, arınmak. Hiç bir şey katmayan sohbetlerle zaman kaybetmektense, kalıcı, değer veren işlerle uğraşmak. Böyle birisi dışarıdan rahatlıkla bencil olarak algılanabilir. Sonuçta ''hayır'' diyebilen bir insan.Ancak bencillikle karıştırmamamak, sadece davranışlarla yargılamamak gerek.Ayırt edici olan niyet ve samimiyet.
Bencillik Bencillik Reviewed by Arzu Pınar on Temmuz 04, 2012 Rating: 5

7 yorum

cem dedi ki...

insan bu benim elimde zaten dediği kişiye göstermez sevgisini. ne zaman kadın taleplerini karşılamazsam kaybederim bunu dedirtirse erkeğee kıymetli olur.

cem dedi ki...

bencil "Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutan" şeklinde tanımlanmış tdk da. anlaşıldığı üzre iyi bir şey değil ama kadın erkek ilişkilerinde bencil olan, kaçan daha çok kazanıyor gibi..

beenmaya dedi ki...

iyi olmak, fazlasıyla düşünceli ve iyi olmak da bir noktadan sonra bencillikle komşu oluyor gibi geliyor bazen bana...

Arzu Pınar dedi ki...

elinizde oldugundan nasil tamamen emin oluyorsunuz" seni seviyorum dedigi anda mi, ne yaparsaniz yapin katlandiginizda mi? kendime donersem eger, cok degiskenim mesela. askimdan olurken, ertesi gun dunyayi gezmeyi isteyebilirim.

Arzu Pınar dedi ki...

evet beenmaya. aslina bakarsan uzak durmaya calistigim insan tipi olurlar. hep kontrollu, hep cok iyi, hep hakli.eger numara degil ve gercekse, bravo. ancak sadece oynanan bir rolse bencilligin en ust boyutu olsa gerek.

Arzu Pınar dedi ki...

evet beenmaya. aslina bakarsan uzak durmaya calistigim insan tipi olurlar. hep kontrollu, hep cok iyi, hep hakli.eger numara degil ve gercekse, bravo. ancak sadece oynanan bir rolse bencilligin en ust boyutu olsa gerek.

arzunakliyat dedi ki...

Evden Eve Nakliyat
http://www.arzunakliyat.com/arzu-evden-eve-nakliyat-tasimacilik.html
Evden Eve Nakliyat Firmaları Arasında Lider olan Arzu Nakliyat Profosyonel ve Eğitimli Eleman, kaliteli hizmet ve son teknolojik araç ve gereçlerle Evden eve taşımacılık hizmetini gerçekleştirmektedir.

Ev Taşınması denildiginde ilk akla gelen firmalardan biri olan Arzunakliyat siz degerli Arzu Halkına ev taşımasını en kolay hale getirmektedir.
http://www.arzunakliyat.com/
Kendi bünyemizdeki yetişen profosyönel eleman ve marangozumuzla evinize gelinerek nakliyeniz başlar. Eşyalarınızın özel ambalajlama malzemeleriyle eşyanın cinsine göre paketlenip, eşyalarınızın özellik durumuna göre arabaya istiflenerek ,yeni evinize doğru hareketi gerçekleşir.

Yeni evnize gidildiginde eşyalarınız büyük bir özenle evnize taşınarak sizin, isteğinize göre eşyalarınız yerleştirildikten sonra ,eşlalarınızın montajı yapılır.

Arzu Nakliyat Bünyesine Yeni Bir Dost Katarak Evinizden Ayrılırız.

Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Bilgilerimizden Bize Ulaşabilirsiniz.

TELEFON NUMARALARIMIZ:

0262 641 75 86
0544 614 51 09
0546 251 30 33
0538 523 07 34