İyi Niyet Yetmiyor



İspanya'da, Borja'daki Katolik Klisesi'ndeki bir freskin restorasyon sonucunda gelmiş olduğu hali görüyorsunuz. 80'lerindeki Cecilia Gimenez'in iyi niyetiyle, eskimiş olan freski yenilemek istemesinin sonucunu. Kilise yönetimi 100 yıllık bu eserin restorasyonundan haberlerinin olmadığını, izinsiz, yapılmış olduğunu söyleyerek, sorumluluk almıyor. Bayan Cecilia'ysa hiçbir şeyi gizli yapmadığını ve amacının freski orjinal haline döndürmek olduğunu söylüyor.

''Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir'' sözünü hatırlattı bana bu durum. Niyet var, ancak o işi gerçekleştirecek beceri ve uzmanlık yok. Asıl kötüsü bu beceriden yoksun olduğunun da farkında değil. Bu konu sadece İspanya'yı değil, dünyayı da salladı. Haber hakkında ayrıntılı bilgi isterseniz; New York Times da yazdı.

Bu fresk, yönetim derslerine de konu olabilir. Bu resim, öğrencilere birinci sınıfta gösterilerek, eğer kendilerini gereken bilgi ve becerilerle donatmazlarsa, iş başı yaptıklarında yol açabilecekleri zararların sembolu olarak, kafalarına kazınabilir. Donanımsız bir psikolog insanın ruh sağlığını bozabilir, doktor yok yere organları alabilir. Ya ülkenin geleceği, özgürlüğü, refahıyla ilgili söz sahibi olanlar... Onlar nelere yol açabilirler? Kendinden emin olup, iyi bir sonuca ulaşmak istediklerinde, işi üstlendiklerinde, ancak donanımları en fazla Bayan Cecilia kadar olduğunda...Bu resimi unutacağımı sanmıyorum.
İyi Niyet Yetmiyor İyi Niyet Yetmiyor Reviewed by Arzu Pınar on Ağustos 24, 2012 Rating: 5

3 yorum

Vladimir dedi ki...

Beceriksiz yöneticilerin çoğu kendilerini yeterli sandıkları konulardaki hayati aksaklıklarını göremeyecek kadar egolarının kendilerini kör etmesine izin vermişlerdir. Çok çarpıcı bir örnek.

Arzu Pınar dedi ki...

Evet benim de aklıma ilk bu geldi. Verdikleri zararlar bu freskteki kadar aşikar. Karşı çıkanı da eziyorlar Mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışıyorum çevremde varsa.

BENoloji dedi ki...

İyi niyetli olduklarını düşünerek, her şeye müdahale etmeyi, kendilerince her şeyi kendi bilgisizlikleri doğrultusunda düzeltmeye çalışan ve aslında daha kötü duruma getiren, hatta zarar veren insanların güzel bir örneği olmuş.
Kaleminize sağlık.