Mantık-Duygu Dengesi, İyilik-Kötülük Meselesi












İş hayatındaki ilk yıllarımda, 1990'ların ikinci yarısına denk geliyor, güzel bir eğitime katılmıştım. Eğitimin konusu işte mükemmeliyete odaklanırken, insan ilişkilerini de başarıyla yürütebilmek üzerineydi. Kimi yöneticiler insanları hiç düşünmeden, kolayca harcıyor ve sadece iş sonuçlarına odaklanıyordu. Tabi insana değer vermeyen, doğayı da, çevreyi de önemsemiyor; varsa yoksa ''başarı'' diyordu. Kimileri ise  ekiplerince sevilen yöneticiler olsalar, herkes tarafından ''iyi insan'' olarak tanınsalar da, beklentileri yerine getiremiyor ve hedeflenen iş sonuçlarına ulaşamıyorlardı.

2000'lere sonuç odaklı, sert, gözü kara, çelik gibi yönetici profili ile başlamış; 2010'lere geldiğimizde empati, takım çalışması, ilham gibi sözleri duya duya, rotamızı insan ilişkilerinde de başarılı liderlere çevirmiştik. Artık hem Internet iletişimi hızlandırmış ve şeffaflığı da beraberinde getirmişti; hem de ''networking'' denilen bir gerçek vardı ve herkesin yolu birbiriyle, bir şekilde kesişiyordu.

Gerçekten ben de şu geçen yıllar içinde insan odaklı yöneticilerin daha uzun soluklu olduklarını, diğerlerinin ise çalışma hayatından yavaş yavaş uzaklaştıklarını gözlemledim.

Diğer yandan bu durum koşulsuz şartsız böyledir, bilimseldir, kanıtlanmıştır demek de mümkün değil.Tam tersine adalet, sorumluluk gibi ilkelere bağlı olmayan yöneticiler de üst basamaklara çıkmaya devam ediyorlar.Herkesin uyum içinde çalıştığı, arkadaşça ortamlarda işlerin aksadığı, sonuç alınamadığı görülebiliyor. Çalışanların  en yüksek performanslarına baskının çok yüksek olduğu bir ortamda ulaşabildikleri de... Özellikle yaratıcı işlerde böyle bir çalışma ortamının daha efektif olduğu söylenir. Bu durumda huzur arayanlardan sanatçı çıkmaz da diyebiliriz herhalde.

İşte bu konu aklımı hep kurcaladı. Huzursuz sanatçılar değil. İş dünyasında en verimli yolun hangisi olduğu. Mantık-duygu dengesi, iyilik-kötülük meselesi...

Avrupa ve Amerika'da yaşayanlar, benim gözlemleyebildiğim kadarıyla, analatik zeka odaklılar. Batıda, örneğin birisi bir fikre karşı olduğunu söyleyebilir, argumanlarını sunabilir ve karşısındakiler ona kırılmazlar. Sadece haklı olmak uğruna itiraz da etmezler. Mantık çerçevesinde hareket ederler.

Türkiye'de ise duygular ön plandadır. Alınmalar, kırılmalar, hassaslıklar, son raddede ise kıskançlık ve dedikodu. Bu dünyanın her yerinde yok da, sadece bizde mi var? Hiç olur mu? Yeryüzünde herşey karşıtıyla bulunuyor. İyinin olduğu her yerde kötü de hazır ve nazır beklemekte. Bu saydıklarım dünyanın en medeni şehirlerinde de, en üst düzey yönetim takımlarında da var.Ancak kurdukları sistem bizden farklı; duygu değil mantık; bilgi, tecrübe ve yetenek odaklı. Kararlar bu çerçevede alınıyor, yetki ve sorumluluk bu kapsamda paylaştırılıyor.

Dünya markaları hep batıdan çıkıyor. Bilime, teknolojiye batı yön veriyor.

Doğuda kaos ve üzülerek takip ettiğimiz gibi, hemen sınırımızda ise savaş var.

Başarılı oldu diye, orada tutmuş bir sistemi birebir kopyalayamayız. Çünkü her şeyden önce batı ve doğu arasında kalmış, her iki taraftan da bir şeyler almış bir toplumuz. Farklı bir dokuya sahibiz. Anadolu'nun batıyla doğu arasında köprü kurduğu gibi; bizler de mantık ve duygular arasında dengeyi sağlama potansiyeli olan bir toplumu oluşturuyoruz. Tıpkı beynin iki yarım küresi arasındaki corpus callosum gibi. Sol yarım küre mantıksal çalışır, analiz eder, eleştirir.Sağ yarım küre önsezi, yaratıcılık ve duyguların merkezidir. İki yarıyı birbirine bağlayan corpus callosum zarar gördüğünde insan ölmez, yaşamını devam ettirir.  Ancak sara hastalığının nedeni budur.

1990'larda sol yarım küresi baskın, zehir gibi, zeki, analitik liderler başarılı oldu. Ancak kazanan kim oldu? İnsanlık mı? Dev firmalar mı? Yavaş yavaş batmaya başladılar. Geçmişteki hataların sonuçlarını bugün yaşıyoruz. Ekonomik kriz sürüyor, çevre katledildi, gençler ümitsiz...

Batı başarılı oldu, ancak dünya sara hastalığına tutuldu.

Sol yarım küre baskındı; bütünsellik, sezgi, yaratıcılık, sorumluluk ve maneviyat dışlanmıştı. ''İnsana'' değil,  ''kara'' odaklanılmıştı. Üstelik her şeye rağmen ve herkes uğruna.

Bu dönemeçte, iki arada bir derede kalmaya devam da edebiliriz. Yarım küreleri de birleştirebiliriz.

Bir zamanlar demiş olduğumuz gibi; ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' da diyebiliriz.

Gelişmekte olan, yüksek potansiyelli bir ülkeyiz.

Duygular bizim alanımız, duygusallığı iyi biliriz. Hatta biraz derinleşip, hızla içine çekildiğimiz hızlı tüketim kültürünün dışına çıkabilirsek, maneviyata da yakınız. Alınganlık, darılganlık, kibir, hırs ve cehaletimizin üstüne yükselebilirsek, insan ilişkilerindeki ustalığımızı da gösterebiliriz.

Maneviyatımızı, mantıkla bir araya getirebilirsekek, Anadolu'nun doğu ve batı arasındaki köprü olma sözü hoş bir cümle olmaktan çıkar, anlam kazanır. Gerçeklik kazanır.

Sizce de dünyanın ihtiyacı olan bu değil midir?

Olasılık var. Ancak sonuç ne olur,  başarabilir miyiz, bilmiyorum. Tek bildiğim sorumluluğu üstlenmez, aktif olmaz ve kendi komplekslerimizi aşamazsak hep birlikte kaybedeceğimiz.

Mantık-Duygu Dengesi, İyilik-Kötülük Meselesi Mantık-Duygu Dengesi, İyilik-Kötülük Meselesi   Reviewed by Arzu Pınar on Kasım 23, 2012 Rating: 5

21 yorum

Adsız dedi ki...

Great weblog right here! Also your web site loads up very fast!
What host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink in your host?

I wish my web site loaded up as fast as yours lol
My web-site : get 3 credit scores only

Adsız dedi ki...

Hi, i believe that i noticed you visited my blog so i came
to go back the favor?.I am trying to in finding issues to enhance my site!

I guess its adequate to use some of your concepts!!
My web site perfumes baratos

Adsız dedi ki...

Good way of explaining, and good paragraph to obtain facts regarding my presentation subject, which i am going to present in university.



Here is my website :: kostenlose rezepte ohne gluten
my page > Glutenfreie Diät

Adsız dedi ki...

Greate post. Keep writing such kind of info on
your site. Im really impressed by it.
Hello there, You have performed an incredible job.
I'll definitely digg it and individually recommend to my friends. I am sure they'll be benefited from this web site.


Review my blog post; rezepte paleo

Adsız dedi ki...

Good way of describing, and nice post to take information
regarding my presentation subject, which i am going to present in academy.


Have a look at my web blog: wordpress installation

Adsız dedi ki...

What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how
regarding unexpected emotions.

Feel free to surf to my site ... burokauffrau

Adsız dedi ki...

Good article. I definitely appreciate this site. Keep it up!


Also visit my webpage; erfahrungen mit der paleo diät

Adsız dedi ki...

Excellent web site you have got here.. It's hard to find high quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

Also visit my homepage ... der online steuerberater

Adsız dedi ki...

It's remarkable to visit this website and reading the views of all colleagues concerning this piece of writing, while I am also zealous of getting experience.

My page paleo ernährung

Adsız dedi ki...

I was curious if you ever considered changing the structure of your
blog? Its very well written; I love what youve
got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
Maybe you could space it out better?

my homepage :: paläo ernährung
My website: 2 day diet

Adsız dedi ki...

Hello would you mind letting me know which webhost you're working with? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers
and I must say this blog loads a lot quicker
then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?

Thanks a lot, I appreciate it!

My web site; diät ohne hungern

Adsız dedi ki...

Can I simply just say what a relief to uncover someone who actually knows what they're talking about on the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More people must check this out and understand this side of your story. I can't believe you are not more
popular because you most certainly have the gift.

Visit my web blog - paleo einkaufsliste

Adsız dedi ki...

These are in fact fantastic ideas in concerning blogging.
You have touched some fastidious things here. Any way keep up wrinting.


my web site; glutenfreie Ernährung

Adsız dedi ki...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get
four emails with the same comment. Is there any way you can
remove me from that service? Thanks!

Also visit my website :: arbeitszimmer 2011

Adsız dedi ki...

Howdy I am so delighted I found your site, I really found you by accident, while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am
here now and would just like to say kudos for a remarkable
post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will
be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.


Feel free to visit my web page ... lebensmittel ohne eiweiß

Adsız dedi ki...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
as though you relied on the video to make your point.
You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us
something informative to read?

Here is my website ... paleo kartoffel

Adsız dedi ki...

Hi Dear, are you actually visiting this site regularly, if so afterward you will
without doubt obtain pleasant experience.


Here is my homepage - fitnessstudio wallau

Adsız dedi ki...

I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it
much more pleasant for me to come here and visit more often.
Did you hire out a developer to create your theme?
Exceptional work!

my web blog steuerberatung online kostenlos
my web site > bilanzbuchhalter prüfung

Adsız dedi ki...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

Here is my web page ... Pills that work successfully for " moobs " therapy (gynexin

Adsız dedi ki...

The artіcle ρrovides еstablіshed necessаry to mе pеrsоnally.
It’s quitе іnformatiѵe and you really
are naturallу ѵery wеll-infοrmed in this геgіon.
You have οpened up my peгѕоnal
eyе for уοu to numеrous opiniοn οf this ѕubјect usіng іntriquing, notаble аnd rеliаble artiсles.
Check out my blog post phentermine online

Adsız dedi ki...

cela est du a la cellulose de la levure ou trouver du viagra, Tous les corps riches en carbone et en hydrogene, sobre anarquismo y vegetarianismo, cialis lilly, correspondiente obediencia. speciale strato protettore di color bruno, viagra italia, Mancando uno studio anatomico comparato dei, keine Spur von Lebenszeichen. cialis preise, Auch beim Lothen werden phosphorsaure Alkalien,