Girişimcilerin Uzak Durması Gereken 7 Tip

Yeni bir iş kurmuşsunuz, ya da yeni projeleriniz, fikirleriniz var. Konsantre olmak, araştırmak, çalışmak için enerji ve zamana ihtiyaç duyuyorsunuz. Hevesli, heyecanlı ve umutlusunuz. Böyle bir enerji pek çok insanı çekiyor. İlgi çeken işinizle ilgili ayrıntılar değil, sizdeki ışıltı. İnsan sarrafı değilseniz, hele bir de güzel sözlerle, övgüyle yönlendirilebiliyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var. Yanınıza yaklaşan kişiler başarı dilekleri ve çeşitli sorularla dikkatinizi çektikten sonra sizi tüketmeye başlıyorlarsa;  imalı laflarla güveninizi sarsmak, ekonomik krize dem vurmak ve sizin neye güvenip yeni bir işe giriştiğinize şaşırmak, sürekli hayattaki olumsuzluklardan söz etmek, yıllar önce, çözülmemiş sorunları gündeme getirmek gibi hamlelerde bulunuyorlarsa, gitmeniz gerekiyor. İyi niyet, yardım etme isteği, geçmişten gelen bağlar, sorumluluklar  hepsi bir kenara; hemen uzaklaşmanız yapabileceğiniz en doğru şey.Çünkü böyleleri enerjinizi tükettikten sonra, yanınızda kalmayacak, başka kurbanlara yönelecekler. Siz de işlerin niye planladığınız gibi gitmediğine, üretmek, değer yaratmak yerine neden gereksiz işlerle uğraşmış olduğunuza şaşıracaksınız.

Nasibe, kısmete inanırım. Hem de çok. Ancak aynı zamanda akla, zekaya, çalışmaya ve isteğin gücüne de. İstek, sizi peşinden sürükleyen, başka şeylerden feragat ettiren, yenilgilerden sonra tekrar ayağa kalkmanızı ve  pes etmemenizi sağlayan. Yeni işinizin başarılı olmasına odaklanın, bunu gönülden isteyin ve işiniz için, kendiniz için ilk feragat edecekleriniz de şu kişiler olsun:

1- Olumsuzlar  
Her şey kötüdür, kötüye gitmektedir. Felaket yakındır. Türkiye de ne biçim olmuştur vs vs vs. Durumu düzeltmek için çözüm önerisi var mı diye sorsanız şaşırır.Yoktur, zaten ona göre çözüm mümkün değildir. Size de  fazla para kaybetmemenizi önerir, acıyan gözlerle bakar. Hiç bir şey olmasın, sadece umudunuz olsun en kötü şartlardan bile varolma fırsatınız vardır. Bundan dolayı, bu zararsız gibi görünen karamsarlar listede 1. sırada.

Dikkat, yok edebilecekleri: Umut

2- Haset Duyanlar  
Felakettirler. Bunları ilk sıraya koymayı da düşündüm, çünkü  pasif bir davranış sergilemezler. Direk zarar vermeye çalışırlar. İşinizi bozmaya, bağlantılarınızla aranızı açmaya, başkalarının ortasında sizi küçük düşürmeye, itibarınızı zedelemeye. Böylelerine ''merhaba'' demiş olmak bile büyük talihsizliktir.

Dikkat, yapabilecekleri: Zarar

3- Alaycı Olanlar


Başkalarını küçümser, sadece kendi ekollerine sahip çıkarlar. Onların okulları, işleri, sahip oldukları nitelikler önemlidir; başka yolları tercih edenler ise aşağı bir türdür. Eleştiricidirler, ancak yapıcılıktan nasiplerini almamışlardır. İnceden inceden size de laf geçirirler.Kendinizi yetersiz hissetmeniz en büyük tatminleridir.

Dikkat, zedeleyebilecekleri: Kendine Güven


4-Bağımlı Hale Getirenler

Sizi yolunuzdan alıkoyabilecek en önemli kişi eşiniz olabilir. Evlenmeden konuşup, anlaşsanız bile yavaş yavaş size kendi fikirlerini empoze etmeye başlayabilir.''Çocuklarını bakıcıya bırakan kadınlar ne düşüncesiz.'' ''Zaten işte en tepeye çıkabilecek niteliklerin yok, bari evine sahip çık.''  gibi argumanlara inanmaya, kendinize olan güveninizi kaybetmeye ve çok küçük bir çevreye sıkışmaya başlarsınız. Üstelik bunun kendi tercihiniz olduğunu ve mutlu olduğunuzu düşünürsünüz.Oysa sadece manipule edilmişsinizdir. Hayallerinizi unutmuş, güçsüz, size sunulanı kabul etmekten başka çaresi olmayan bir duruma düşmüşsünüzdür. Erkekseniz de, eşiniz çocuklarını kullanarak, asla tatmin olmayarak, sürekli daha fazla kazanmanızı, kendisine daha konforlu bir hayat sunmanızı isteyerek sizi tutsak edebilir.

Dikkat, kaybedebileceğiniz: Hayatınız


5- İçten Pazarlıklılar


Bir gün aklınızdaki bir fikri karşınızda görürseniz, hatta patenti bile alınmış, projeye tamamen sahip çıkılmışsa, bilin ki bunlardan birisi yapmıştır. İyi rol yaparlar, dikkatli dinlerler, akıllıdırlar. Menfaatleri çakışırsa, sizi tanımazlar bile. Herşey onların hakkıdır. Çaba harcamalarına gerek yoktur. Sizi de sadece kullanmışlardır.



Dikkat, çalabilecekleri: İşiniz


6- Tembeller



''Canım sonra çalışırsın. Şu hobi kursuna yazılsana, tatile çıksana.Bize gelsene.'' Yine görünürde zararsızdırlar, ayrıca eğlence de hayatın bir parçası.Sizin için de bir parça iyi. Ancak bunlar azla yetinmez.Sizin bir hedefiniz var, çalışmak, para kazanmak zorundasınız, bakanınız edeniniz yok.



Ancak açıklamaya kalkmayın, halden anlamazlar. Eğlence arkadaşı, barbi bebek arıyor gibidiler. Red ederseniz alınırlar, darılırlar. Sizin için en iyinin ne olduğu umurlarında değildir.Aslında bencillik onları daha doğru tanımlayan bir niteliktir. 



Dikkat, alabilecekleri: Zaman


7- Varla Yoklar
Hep güzel konuşurlar, iyi dileklerde bulunurlar. Ancak bir şekilde onlara ulaşıp, ulaşamadığınızı bilemezsiniz. ''Yandım, bittim,  ölüyorum'' deseniz; yanlarında su dolu bardak olsa bile uzatmazlar. Zaman almaları ve yer işgali dışında kötülükleri görülmez, ancak bu kadar etkisiz insanlarla bir arada olmalı mı? Üstelik eğer onlara güvenip beraber yola çıkmışsanız, yalnız devam edeceğinizi, en zor anınızda yanınızda olmayacaklarını bilin.


Dikkat, yol açabilecekleri: Hayal Kırıklığı

7 ölümcül günah gibi oldu, değil mi? İyilik ve kötülük ezelden beri 
insanın 
hikayesinin bir parçası oldu. Kimse 100% iyi veya su katılmamış kötü değil. Hepimizde yukarıdaki özelliklerden de farklı miktarlarda mevcut. Eğilimimiz olabilir, ancak bizi ne kadar ele geçirmesine izin veriyoruz, egomuzu mu kuvvetlendiriyoruz, irademizi mi; farkı yaratan bu. Üstelik hiç bir karşılaşma nedensiz değil. Herkes bir armağanla geliyor. Yukarıdakilerin size kazandırabileceği en müthiş şey de hayat tecrübesi. Güveninizin, emeğinizin, zamanınızın ve sevginizin değeri. Kimlere harcamışsınız? Sizden ne almış ve almaya devam ediyor? Onca güzel insan var, hayatınızda bir boşluk bulup giremiyorlar ve siz yıllarca aynı çevrelerde, aynı sorunlarla, aynı kişilerle uğraşıp duruyorsunuz.Sonra da neden ilerleyemediğinize şaşırıyorsunuz.


Adı üstünde ''girişim''. Girişmeden olmuyor.Stratejik iş planı yaparak başlamıyorsunuz, işe hayatınızdan başlıyorsunuz. Tüm zaaflarınız, ertelediğiniz konular, çözmeyip, görmezden geldiğiniz sorunlar karşınıza bir bir çıkıyor. Ve de seçim yapmanız gerekiyor. Neyi daha çok istiyorsunuz? Sizi geri çeken kişileri mi, yeni bir hayatı mı?

Bazen bitişler en güzel hediye olabiliyor. 

Girişimcilerin Uzak Durması Gereken 7 Tip Girişimcilerin Uzak Durması Gereken 7 Tip Reviewed by Arzu Pınar on Ekim 27, 2013 Rating: 5

1 yorum

Unknown dedi ki...

bende öyle yapmayı düşünüyorum kısa bir süre sonra beni mutsuz eden işimden ve iş arkadaşlarımdan uzaklaşıp bir süre kendimi dinleyip baştan yola çıkmayı düşünüyrm