Ders Notları - Liderlik; Kendini Kontrol, Her Zaman Kontrol

Bugünki liderlik ve yönetim dersi çok düşündürücüydü. General George Patton'la ilgili bir film izledik.General Patton 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Ordusu'na liderlik eden general.Orduya yaptığı ünlü bir hitabını izleyip, konuşma stilini, liderlik anlayışını analiz ettik. Coppola'nın generalle ilgili çektiği filmde, ileride kariyerine mal olacak, bir askeri tokatlamasını gösteren sahneyi de izletti Profesör.Askerin ağlamasına öfkelenip, tokatlamış General. Konu basına sızmış, general görevden alınmış.

Basınla ilişkiler ve itibar yönetimi benim alanım. Tek bir hatanın nelere mal olabileceğini biliyorum. Yine de çok önemli konumlarda bulunan yöneticilerin strese girebileceklerini, herşeyden önce onlar da insan olduklarından dolayı hata yapabileceklerini de biliyorum.Ancak eğer liderseniz kendinize hakim olabilmeniz çok önemli. ''Ben böyleyim'' diyemiyorsunuz. Generalin ''savaş vardı'' diyememesi gibi.Rakipleriniz sizi güçten düşürmek için en ufak bir hatayı aleyhinizde kullanabilirler.En insafsız kişileri baz alıp, hata bulamayacakları bir davranış modeli geliştirmek gerekiyor.

Sınıfta 15 kişiyiz. Çeşitli sektörlerden ve mesleklerden yöneticiler öğrenci profilini oluşturuyor. Konu yönetim olunca sınıfta benim gibi iletişimci de oluyor, insan kaynaklarcı da, bankacı da, IT'ci de. Ders çıkışında, tecrübeli bir Insan Kaynakları Müdürü olan zenci bir bayanla biraz Amerikan başkanlarından, biraz da bu konudan konuştuk. Bana iş yerinde, 25 yıl tecrübesi olan, sektöre de çok şey katmış bir yöneticinin başına gelenden bahsetti. Emekliliğine 2 hafta kala, bir bayan kendisine söylemiş olduğu bir sözden dolayı taciz şikayetinde bulunuyor. Konu basına da yansıyor ve kişi gün içinde, kimseyle vedalaşmasına bile izin verilmeden işten çıkarılıyor. Kimse ''2 haftaya emekli olacak, konunun üstünü kapayalım, bunca yıllık emeği var'' demiyor.

Tek bir söz, 25 yıl...

Bir tokat, Nazileri yenen general...

Düşündürücü değil mi?


Ders Notları - Liderlik; Kendini Kontrol, Her Zaman Kontrol Ders Notları - Liderlik; Kendini Kontrol, Her Zaman Kontrol Reviewed by Arzu Pınar on Mart 09, 2011 Rating: 5

2 yorum

neval dedi ki...

insan haklarına saygılılar general felan takmıyorlar mı desem ?
hiç müdanaaları yok,kestirip atıyor herifler mi desem ?
bilemedim.

Arzu Pınar dedi ki...

Benim anladigim birinin ayagini kaydirmak istediklerinde bu gibi olaylari kullaniyorlar. Bize verilmek istenen ders, ''ne olursa olun kendinize hakim olundu''.