Spin Doctors; Sözde Doktorlar



Her iletişimcinin izlemesi gereken bir film Wag the Dog. 1997 yılı çekimi olsa da, güncelliğini hala koruyor. Robert de Niro ve Dustin Hoffman'ın harika oyunculukları ile keyifli ve akıcı bir film olmasının yanı sıra algı yönetiminde iletişim araçlarının nasıl kullanıldığını ve politik senaryoları da açık açık gösteriyor. Filmde bir skandalı örtmek için bir ''spin doctor'' ve Hollywood yönetmeni sahte bir savaş senaryosunu gerçek olarak halka sunuyorlar.

Bazı halkla ilişkiler uzmanlarının ''sözde doktor'' olarak aşağıladıkları ''spin doctor'' tanımı bizde fazla yaygınlaşmasa da, özellikle yurt dışında ''spin'' iletişimcilerin çok kullandıkları bir kelime.''Significiant progress in the news'' in baş harflerinden oluşuyor. Çevirisi haberde belirgin gelişme/seyir. Manipulasyonu akla getiriyor, değil mi?

Iletişimde önemli bir geçiş aşamasındayız. Ya hedef kitleleri ikna etmek, başka bir tabirle istenilen davranışta bulunmalarını sağlamak için manipulatif teknikleri kullanacak, ya da daha aydınlanmış metodlarla, kazan -kazan ilişkisine dayalı iletişime geçiş yapacağız. Her iki tarafın da sesini duyurabildiği, diyaloga dayalı bu metod daha zahmetli olsa da, hem daha sağlıklı, hem de uzun vadeli. Raffaele Morelli isimli psikologa göre manipulatif teknikler bir süre işe yarıyor. Ancak daha sonra bu tekniklerle ikna edilen kişiler tepki duymaya başlıyor ve kendilerini yönlendirmeye çalışan kişi ve kuruluşlardan uzaklaşıyorlar.Internet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıysa herhangi bir tepkinin çok kısa sürede kitlelere etki etmesini sağladığı gibi, artık çok az bilgi gizli kalabiliyor. Dolayısıyla günümüzün ''spin doctorlar''ı ya bu riski göze alarak gündem yaratmaya devam edecekler, ya da evrim geçirecekler.

Spin Doctors; Sözde Doktorlar Spin Doctors; Sözde Doktorlar Reviewed by Arzu Pınar on Mart 14, 2011 Rating: 5

9 yorum

Adsız dedi ki...

Merhabalar,kusura bakmayın yanlış yerlere galiba mesaj atıyorum.Rahatsılık verdiğim için özür dilerim.Kimin bloğuna birşeyler yazsam ya siliniyor ya da hiç cevap yazılmadan geçiliyor.Başarılar dilerim ,blogları okuma sevdam burda bitiyor.

arzu pinar dedi ki...

cevap beklediginiz veya sildigim bir yorumunuz olduysa, hangisi oldugunu soyler misiniz? bazen bilgisayar ozurlu olabiliyorum. diger blogger arkadaslari bilmiyorum ama hemen vazgecmeyin derim.

Adsız dedi ki...

Yes! Finally someone writes about a beautiful mind.
My web page > errol

Adsız dedi ki...

Hello my friend! I wish to say that this post is awesome, great written
and come with approximately all significant infos. I would like to look
more posts like this .
Here is my web page ; Western Australia

Adsız dedi ki...

This is a topic that's near to my heart... Cheers! Exactly where are your contact details though?
Also see my page - Click This Link

Adsız dedi ki...

I'm truly enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often.
Did you hire out a developer to create your theme? Great work!
Here is my site ... Upper James Manor

Adsız dedi ki...

What's up to every one, the contents existing at this web page are truly awesome for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

Also visit my web site :: book directory

Adsız dedi ki...

What's up friends, fastidious post and nice arguments commented at this place, I am actually enjoying by these.

Also visit my blog post; www.cuteteenporn.net

Adsız dedi ki...

Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I
was wondering your situation; many of us have developed some nice procedures
and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an
e-mail if interested.

My web blog www.babesflick.com