Apple Elma Marmeladı mı Çıkaracak?

Sizce neden büyük bir çoğunluk Steve Jobs'tan sonra Apple'ın biteceğini düşünüyor? Twitter'da konuyla ilgili en yaratıcı yorumlardan birisi Digital Age Dergisi Genel Yayın Direktörü Yurtsan Atakan'ındı. '' Steve Jobs'sız Apple'ın bundan sonraki ürünü elma marmeladı olur'' diyor Yurtsan.

Aynı görüşteyim. Rakip firmalar swot analizlerinde fırsatlar kısmına ''Steve Jobs gidici'' yazmışlardır diye düşünüyordum. Sonra kendimi ayıplayıp, aklımı neden daha verimli kullanmadığımı sorgulamaya başladım. Apple'da 46.000 kişi çalışıyor. Içlerinden birinin daha Steve Jobs kadar yetenekli olmadığına eminiz.''Steve Jobs yoksa, Apple da batar'' diyoruz. Başa onun gibi, hatta daha da iyi birisini getirebileceklerini düşünmüyoruz. Kuruma güvenmiyoruz, Steve Jobs'a güveniyoruz.

Dün de tam tersi bir durum gerçekleşti. Yahoo'nun CEO'su, telefonla kovulduğunu açıkladı. Şirketin insan ilişkilerine verdiği daha doğrusu vermediği önemi de gösteren bu durum üzücü. Yüzyüze bile konuşulmamış. Ancak Amerika tam anlamıyla vahşi kapitalizmin merkezi. Dünkü durumdan sonra yahoo hisseleri değer kazandı. Yatırımcılar Carol Bartz'a güvenmiyorlardı. Yahoo'ya? Hala ümitleri var demek ki.

Bu kadar sistem, teknoloji, sermaye, ekipler bir yana, şirketlerin başarısı günümüzde liderlere bağlı gibi görünüyor. CEO'lar dünyanın parasını boşuna kazanmıyorlar anlaşılan. Ancak sorun pek çok liderlik gelişim programı varken; üniversiteler, şirketler bu konuyla ilgili inanılmaz projeler geliştirirken binlerce kişinin arasından bir Steve Jobs çıkmaması.

Liderlerin bir kurumda yetişip yetişemeyeceğinden şüpheliydim. Ne de olsa biraz değişik tipler. Kimsenin göremediklerini görüyorlar, yaratıcılar, ısrarcılar, risk almayı seviyorlar, hataları fark ettiklerinde söylüyorlar, düzeltmek için çabalıyorlar.Yine Steve Jobs'a ve facebook'un kurucusu Marc Zuckerberg'e bakarsak giyimleri de karizmatik işadamı üniformalarından çok uzakta. Kirli sakala ve kolejli çocuk görünümü veren sweetshirte rağmen işe alındılar diyelim, ne kadar kalabilirlerdi? Steve Jobs kendi şirketinden kovulmayı başarmıştı nitekim. Zuckerberg ise ''ben yaptım, niye karı bölüşeyim'' diyerek ikizleri işin içinden çıkarmıştı. Liderleri tutabilmek te, kendi hedefiniz doğrultusunda çalıştırmak ta kolay değil. Belki de bundan dolayı yönetimi daha kolay, ancak şirketi de uçurabilecek kabiliyetten yoksun kişilerle yola devam ediliyor. Ancak artık rekabet o kadar yoğun ki; şirketler sıradan seçimlerle, eski metotlarla, tutkusuz insanlarla hayatlarını sürdüremiyorlar.Liderlikte sürekliliği sağlayabilenler ayakta kalabiliyor sadece.

General Electrics 20 yıldır dünyanın ikinci en büyük şirketi konumunda. Bunu da sadece efsanevi yönetici Jack Welch'le kalmamasına, sürekli doğru yöneticileri yetiştirmesine, kendi bünyesine katmasına borçlu.Nitekim GE yıllardır liderlik konusunda da en başarılı şirket seçiliyor.Dolayısıyla liderlerin kurumlardan da yetişebildiğine dair örnekler var. (Ancak doğru yerdelerse) Kimileri de akademi çevresinin insanı iş hayatının gerçeklerinden uzaklaştırdığını düşünüyor.Google kurucuları da akademi kökenli bildiğim kadarıyla.Dolayısıyla lider gelişimiyle ilgili kesin kurallar yok. Bir lider okula gitmemiş te olabilir, öğretmen de olabilir, büyük şirketler de çalışabilir, çalışmayabilir de, girişimci de olabilir, olmayabilir de. Hiç bir kesin kural yok.Ancak tek bir şey kesin: CEO olmak demek lider olmak demek değil. Gerçek lider yoksa, bir şirket için gelecek te yok.

Hayatımıza çok şey katmış Steve Jobs'a teşekkürlerle.


Apple Elma Marmeladı mı Çıkaracak? Apple Elma Marmeladı mı Çıkaracak? Reviewed by Arzu Pınar on Eylül 07, 2011 Rating: 5

9 yorum

Deli Anne dedi ki...

Çok büyük bir numunedir Steve Jobs sahiden de. Ve bir dahi kolay yetişmiyor ya da kolayca doğru işlerin içinde olmuyor mud emeli bilmiyorum..

Arzu Pınar dedi ki...

siradan olmak daha kolay geliyor da olabilir. kolay yetismedigine de katiliyorum.

Adsız dedi ki...

Youг own post features proνen helрful
to mе. It’s reallу іnformative and you're obviously quite knowledgeable in this area. You possess opened my personal sight to varying views on this kind of matter together with intriguing, notable and sound content material.

Also visit my web-site; buy oxycontin online
Also visit my web site ... oxycontin

Adsız dedi ki...

Your wгite-up provіdes confirmed helρful to us.
It’ѕ гeallу іnformаtiνe and yоu гeаlly aгe clеarly еxtremelу well-infοrmеd in this field.

You get poрped my peгѕonal ѕіght
to numеrouѕ opіnion of thіs specific subϳect mаtter along with intriquing,
notable and sοlid writtеn content.

Also νisit my blog pоst ... phentermine

Adsız dedi ki...

The Roku when you first start it up after connecting it to the internet and your TV or monitor has several channels but each one is
only a few clicks away to install and over the internet the installation
is very easy using an account. The new features from Roku will start kicking in this week for owners of
the Roku steaming video player models Roku 2, Roku LT,
and Roku HD #2500. Twonky: Streams music, photos and videos to compatible devices in the home.


Also visit my page - roku reviews

Adsız dedi ki...

mod files to acceptable videos by most media player including i -
Phone, i - Pod, Apple TV, PSP, Zune, Blackberry, Creative
Zen, etc with no quality loss. When the Blu-ray is loaded to
Blu-ray Ripper, you can select subtitles and audio track (English, French, German,
Spanish) for each chapter. The Apple TELLY is far from a mass-marketplace machine, but its sales numbers display that
even in the reasonably small industry, Apple dominates the
levels of competition.

Feel free to surf to my site - apple tv review

Adsız dedi ki...

However, there may be an opportunity to take AP courses at
another school or online during the regular school day.
The introduction of the samsung chromebook
into the marketplace signifies a shift away from the traditional concept of a laptop where the devices itself stores all of the information that you require.

With built-in Adobe Flash support and a great browser, my children have complete access to
their documents, calendars, email, and entertainment.

Adsız dedi ki...

Samsungs true rival certainly being is interesting
when you hear what people have to say about these two leading
end tablets. 1 tablet supports 1080p HD video playback with 1280x800 capacitive display, which will bring you
an exciting movie enjoyment. 3GHz Nvidia Tegra
3 quad-core processor plus 1GB of RAM.

Also visit my page ... samsung galaxy tab

Adsız dedi ki...

It can help you in your business life, school, or personal
life. Recent times have noticed a massive increase the realm of computerized thermostats,
nest looks to turn bradenton surrounding. This is the second installment from my
Go Green & Save Some Green Series where I will share with you a few simple and effective tips on how to start becoming green around the house.



Have a look at my site: nest thermostat