Öğrenmek Hayat Kurtarır

Kedim Tarçın'ı veterinere götürdüm geçende. Sıramızı beklerken; Tarçın'la aynı renkte, Pudra isimli bir kedinin endişeli ve üzgün sahipleriyle de konuştum. Pudra dördüncü kere dördüncü kattan düşmüş, ancak kırık çıkık yokmuş şansına. Kızıyorlardı Pudra'ya, ''ah Pudra hiç öğrenmedin ya, nasıl düştün yine?''.

Balkondan düşmüş. Sahipleri çok üzgündüler. ''Madem düşüyor neden balkon kapısını, pencereleri açık tutuyorsunuz'' demedim.Kediden öğrenmesini bekliyoruz, ama biz düşünmüyoruz. Neyi farklı yaparsak aynı şeyler tekrar tekrar başımıza gelmez diye.

Ülkemiz deprem bölgesinde ve kumdan yapılan binalardan dolayı ciddi kayıplar verdik 1999'da. Aradan yıllar geçti, yine büyük bir deprem oldu, yine büyük acı. Yardım geldi, istemedik, performansımızı görelim dedik, sonra baktık ihtiyacımız var kabul ettik.Aynı yerde bir daha deprem olmayacağını söyleyerek, az hasarlı binalara girilebileceği yönünde açıklama yaptı yetkililer, 5.6 şiddetinde deprem oldu.Tuzla buz olan otellerde deprem için yardıma gelen Japon doktor ve basın şehitleriyle birlikte 20'nin üzerinde kişiyi daha kaybettik. Mekanları cennet olsun.

İnatla öğrenmemeye ve hatalarımızı tekrar etmeye devam ediyoruz. Hadi kediler 7 canlı, sahiplerinin hatalarında bile hayatta kalabiliyorlar; ancak insanlar öyle değil. Hatalarımızdan ders almak, gereken önlemleri almak, denetimleri doğru yapmak, tüm sorumluları cezalandırmak ve bundan sonrasında da deprem yönetmeliği dışına çıkanlara ciddi yaptırımlar uygulamak yerine neden duruyoruz? Cevabı bilen var mı?
Öğrenmek Hayat Kurtarır Öğrenmek Hayat Kurtarır Reviewed by Arzu Pınar on Kasım 12, 2011 Rating: 5

2 yorum

Hayat izlerim dedi ki...

Artık iyice kabul etmeliyiz ki deprem bölgesi bizim ülkemiz, tıpkı Japonlar gibi, onlar şiddetli depremlerde ayakta durmayı başarmışlarsa biz de illâ ki yapabiliriz, hatta yapmak zorundayız. Bu bilinç yerleşmeli önce. Yapılan binalardan çalıp çırpmak yerine bu girmeli önce aklımıza ve yüreğimize diye düşünüyorum.
Sevgilerle :)

Arzu Pınar dedi ki...

Umarım artık daha fazla zaman kaybetmeden bilinçle yol alırız.
Sevgilerimle,