Seçim Sonuçlarını Biliyorum

Dan Ariely'nin ''Mantıksız Davranış'' isimli eğitimine başladım. Eğitim Internet üzerinden, 8 hafta sürüyor. İlk bir kaç haftasında bile bilmediğim pek çok şey öğrendim. İnsanların bazı seçimlerini mantıklı gerekçelere dayandırmadığını anladım.Kendileri için ısrarla, aynı yanlışları sürekli neden tekrar ettikleri hakkında fikrim bile oluşmaya başladı.

Bu eğitimin amacı sadece, insanları anlayabilmek değil, kararlarını da etkileyebilecek noktaları iyi yakalamak. Davranışsal ekonomi açısından ve bilimsel bir yaklaşımla, en mantıksız durumları gözlemlemek ve küçük ayarlarla hedeflenilen sonuçlara yönlendirebilmek. Mantıksız davranışı, akılla, mantıkla açıklayabilmek.

Eğitimde o kadar net örnekler veriliyor ki, birdenbire her şeyi daha berrak görmeye, hatta gelecek tahmininde bile bulunabilmeye başlıyorsunuz. Malum, 30 Mart'da yerel seçimler var, aylardır tüm gündemimizi yolsuzluk skandalları, tapeler ve adayların tanıtımları dolduruyor. Herkes merak ediyor bu seçimin sonucunu. Türk milletinin kime oy vereceğini? Bense neredeyse biliyor gibiyim, açık açık görebiliyorum. Ancak kimseyi yönlendirmek istemem. O yüzden görüşümü kendime saklayarak, sağlamasını 31Mart'da yapacağım.Küçük bir ipucu olması için, aşağıdaki örneği verebilirim.

Evli bir kadın düşünün. Eşinin maddi durumu tüm ailenin masraflarını karşılamaya yetmiyor. Elinden geldiğince çalışıyor kadın, eviyle de, çocuklarıyla da ilgileniyor. Ancak sürekli kötü muameleye maruz kalıyor, değeri hiç bilinmiyor. Şiddet görüyor, aşağılanıyor, kazandığı elinden alınıyor. Çocukları herşeye şahit ve onlara iyi bir gelecek sunamayacağı için de endişeli kadın. Güvenini kaybetmiş, mutsuz. Yine de gidemiyor, hayatını değiştiremiyor. Ailesine de, kocasına da bakmaya, kadınlığını unutmaya, sürekli tükenmeye devam ediyor.Kocası tehdit etmiş; kaçarsa, boşanırsa, öldürülecek.

Sizce kadının seçimi ne olacak? Bu hayata devam etmek mi, öldürülmeyi göze alarak, boşanmak mı?

Kısa vadeli çözüm nedir?  Devletin kadınları korumaya alması, kadın cinayetlerine ömür boyu hapis cezası verilmesi ve kültürel değişimi kast etmiyorum. Bu kadının hayatını iyileştirmek için örneğin bir yıl içinde yapabileceği şey nedir?

Her iki sorunun da cevabı, 30 Mart seçimlerindeki sonuç ve 2015 için yapılabileceklerle aynı doğrultuda.

Arzu Pınar Demirel


Not: Görseldeki Dan Ariely'dir.
Seçim Sonuçlarını Biliyorum Seçim Sonuçlarını Biliyorum Reviewed by Arzu Pınar on Mart 27, 2014 Rating: 5

2 yorum

Unknown dedi ki...

Güzel bir beyin jimnastiği. Tahmininiz dogru cikti mi? Ya da ne kadar yaklaştı. ..

Arzu Pınar dedi ki...

Merhaba. Teşekkürler. Tahminim mevcut iktidarın seçileceği yönündeydi.