Soma

''Talihsizlik'' diyemeyiz, çünkü açıkça görülen ihmaller var. Yaşam odalarının olmaması, 17 gün önce yapılan uyarının dikkate alınmaması.

''Bu işin fıtratı bu'' deyip geçemeyiz. Çünkü maden kazalarındaki kayıplarda sonda yer alan üç ülkeden birisiyiz. Diğer ülkelerin fıtrat, kader, kaza deyip, geçmedikleri; çözüme odaklanarak, insan canına önem verdikleri ortada. Fıtratla ilgili Ayşe Acar'ın İşit Ey Cemaat-i Anadolu yazısını okuyabilirsiniz.

Halka tekme atan Başbakanlık müsteşarı için, iktidarın ''sadık bir neferi'' diyemeyiz. Çünkü dünyada basın yaslı halka tekma atan, gri takım elbiseli bu kişiyi manşet yaptı. Türkiye'yi, iktidar partisini vicdanları sızlatan bu görüntüyle gösterdi. Görevde kaldığı sürece bu kişinin, vicdanlara dokunan bu olayı hatırlatarak iktidara ve Türkiye'ye zarar vermeye devam edeceği aşikar.

Bizde yardımlar gizli yapılır. Bir elin verdiğini, diğer bilmez. Ancak topluma örnek olması açısından, belli konumdaki kişilerin sürdürülebilir katma değerlerde bulunmaları, sosyal açıdan sorumlu davranmaları, reklama kaçmadan duyurulur. Bu sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil, tüm dünyada böyledir. Nitekim bu elim kazada Azerbaycanlı milletvekilleri maaşlarından bir kısmını bağışlayacaklarını duyurarak, Türk halkına desteklerini göstermişlerdir. Biz yine de yardımlarımızı ''gizli'' tutalım diyemeyiz. Basında Bakanlar'ın 700.000 TL'lik saatleri yayınlanırken, bundan daha az bedellere onca yaşam kurtulacakken, Türkiye hizmetkarı bu kişilerin, kendi ceplerinden herhangi bir  destekde bulunup, bulunmayacakları bilinmek istenir çünkü.

''Ölü sayısıyla'' tarihe geçiremeyiz Soma'yı. Her bir madencinin ismi var, ailesi var, yaşanmışlıkları var. Hayatlarını kaybeden madenciler için http://somaniniscileri.blogspot.com.tr/ adresinde blog hazırlandı. Hikayeleri paylaşılıyor. Kimisi avucunda oğluna yazdığı mektupla çıkarıldı madenden, birinin öldüğü gün çocuğu dünyaya geldi, bir diğerinin 6 ay önce evlendiği eşi dul kaldı.Her birisi, her birimizin ihmali yüzünden canını verdi.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Ancak Soma'nın üstünü örtmeyelim, ölü sayılarıyla, ''bundan sonra tüm önlemler alınacaktır'' gibi içi doldurulmayacak açıklamalarla geçiştirmeyelim. Tüm suçlular cezalandırılsın. Tüm önlemler alınsın.

Soma Soma Reviewed by Arzu Pınar on Mayıs 17, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok