İş Görüşmesinin Sonucunu mu Merak Ediyorsunuz? Söyleyeyim.

İş takımlarınızı giydiniz, görüşmeye gittiniz, soruları dikkatle cevapladınız. Bir yandan da eğer işe girerseniz nasıl insanlarla birlikte olacağınızı anlamaya, kurum kültürünü tanımaya çalıştınız.Belki küçük ipuçları yol gösterdi size; güvenlik görevlisinden itibaren herkes güler yüzlüydü ya da her görüşme öncesi en az birer saat bekletildiniz. Stresle nasıl baş edildiğini ölçmek için insan kaynakları uzmanlarının bazen iyi polis-kötü polis taktiğini kullandıklarını duymuştunuz, ancak görüştüğünüz kişilerin Amerikan polisiyelerinin fazla etkisinde kalıp kalmadıklarından mı şüphe duydunuz? Görüşme sizde merak, heyecan uyandırdı mı? Oraya bir daha gitmek istiyor musunuz? Bir işe ihtiyacınız var, ancak o iş sizin için en doğru iş mi? Peki ya onlar, onlar sizi beğendi mi? Teknik özellikleriniz uyduğu için görüşmeye çağrıldınız, son iki-üç adaydan birisiniz, ancak en iyisi misiniz?

Bazen iş görüşmeleri aylarca süren uzun bir zamana yayılabiliyor. Heyecanınızı yatıştırmak için size en sonunda olumlu mu olumsuz mu yanıt alacağınızla ilgili iki küçük ipucu vereyim. İki sihirli soru:

1- Siz kendinizi işe alır mıydınız?

2- Görüştüğünüz kişileri işe alır mıydınız?

İki soruya da ''evet'' cevabını verdiyseniz, o iş olmuş demektir.

Her konuda başarılı olmak için istekli, hatta tutkulu, amaca ulaşmak için gereken çaba ve özveriyi göstermeye hazır, kendini geliştiren bir kişilik yapısı çok önemli. Sadece yetkinliklerinizi geliştirmekle kalmamalı, kendinizde sevmediğiniz özellikleri de, ''ben böyleyim'' diyerek tembelliğe sığınmayıp dönüştürmelisiniz. Önceki işlerinizde otoriteyle mi sorununuz oldu? İşe geç mi kalıyordunuz? Hevesle başlayıp sonra sıkılıyor muydunuz? Siz böyle biriyle çalışır mıydınız? Neler ilerlemenizi yavaşlatmış ya da engellemişse, artık size hizmet etmiyor demektir ve hayatınızdan çıkarılma vakti gelmiştir. Yeni alışkanlıklar 21 gün düzenli uygulamayla kazanılır. 21 kere vaktinde gitmeye, geç kalmamaya çalışın. 21 kere ağzınıza gelen, karşınızdakini kıracağını bildiğiniz sözü yutun, söylemeyin. Bir şey kaybetmezsiniz. 21 gün rejim yapın, gerisi gelir. Olmak istediğiniz kişi olun, kendinizden hoşnut olun, her iş sizin.

''Benzer benzeri çeker''. Bu kadar net.Bizim kültürümüzde de bununla ilgili sözler vardır. ''Aklı pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını beğenmiş'' derler örneğin.İş görüşmesi yapanların kendilerine en çok benzeyen adayı seçtikleri bilinir. Hemşeri, aynı okuldan mezun ya da aynı spor takımını tutmaktan bahsetmiyorum, kendileriyle aynı frekansta olanları seçiyorlar. Stefano D'Anna'ya göre adayların bulunması için seçme yerleştirme firmalarıyla çalışılması şirketteki enerjiyi değiştirmek amacıyla başvurulan bir yöntem. Özellikle yenilenmek isteyen şirketlere yeni çalışanların katabileceği çok şey var. Ancak onlar da orada çalışanlar gibilerse, istenilen yenilik gerçekleşemeyebiliyor. Herkes benzeriyle memnun, hissedarlar veya patron dışında.

Benzerlik meselesi en iyi adayları şirkete çekmek için kurumsal iletişim stratejisi olarak ta kullanılıyor. Amerika'da buna kısaca ''so me'' ''benim gibi'' deniliyor.İyi polis - kötü polis taktiklerini geride bıraktıkları gibi, bir de adaylara şeker ikram ediyorlar. Rahat hissedecekleri, kendilerine benzer insanlarla birlikte çalışacakları mesajını veriyorlar adaylara. Milyonlarca işsiz olmasına rağmen üstelik. Çünkü çok yetenekli adayları etkileyemezlerse rekabette geri kalacaklarının farkındalar.Şirketi çalışılmak istenilen firmalar arasına sokmak sadece kurumsal iletişimcilerin görevi değil, insan kaynakları uzmanları da eğitimden geçiyor. Asla karşıdakini rencide edici sorular sormadıkları gibi, nazik davranıyor, iş görüşmesine geldikleri için adaylara teşekkür ediyorlar. Şirket hakkında bırakılan izlenim çok önemli.

İş görüşmesi süreci profesyonel olarak yürütüldü ya da yürütülmedi diyelim. Yine de sizde oluşturduğu bir izlenim oldu. İşte cevabı merak ediyorsanız, intibanız üzerinde biraz durun. Görüştüğünüz kişilerden hoşlandınız ya da hoşlanmadınız.Ortak noktalar yakaladınız ya da yakalamadınız. Onları işe alırdınız ya da almazdınız. Cevabınız onlarınkinden çok farklı değil.

İş Görüşmesinin Sonucunu mu Merak Ediyorsunuz? Söyleyeyim. İş Görüşmesinin Sonucunu mu Merak Ediyorsunuz? Söyleyeyim. Reviewed by Arzu Pınar on Ocak 11, 2012 Rating: 5

2 yorum

Brajeshwari dedi ki...

bu 21 konusu cok garip, bir sürü yerde var 21:) hani tüm konuyu anlamayip, 21'e takilmişim gibi oldu ama...:)

Ben onlari işe alirmiydim sorusunu hiç düşünmemiştim...:)

Arzu Pınar dedi ki...

:) ben de birbiriyle alakali olmayan bir cok yerde karsima cikti benim de 21. vucudun ritmiyle. ayla baglantili diye dusundum.