Charles Eisenstein, Kutsal Ekonomi


Bugün, Bilişim Zirvesi'nde Kutsal Ekonomi kitabının yazarı Charles Eisenstein'ı dinledim. Gecenin bu saatinde, yarını bile beklemeden hemen yazdığıma göre ne kadar etkilendiğimi anlamışsınızdır. Eisenstein aslında bizim çok yabancı olmadığımız şeylerden dinimiz ve  kültürümüzden örnekler vererek bahsetti. Zekata dikkat çekti, çok değil çocukluğumuza dair anılara, anne-babalarımızın nasıl yaşadığına, hırsın bu kadar çok olmadığı, komşuların birbirlerini tanıdığı hatta ilgilendiği günlere dem vurdu. Biz o günlere çok uzak değildik, gel gör ki ileri ekonomilerde, özellikle Amerika'da insanlar artık çok bireyseldi ve kendi menfaatlerine odaklanmışlar, daha fazla kazanmayı ve başkalarını daha fazla dışlamayı hayatlarının merkezine koymuşlardı. İşte bu dünyadaki krizlerin de, mutsuzlukların da kaynağıydı.

Sorunlardan bahsedenleri dinlemeye de alışıktık. Peki ya çözümler? Eisenhower işte burada fark yarattı, çünkü koca dünyaya bir çözümle, bir hediyeyle gelmişti. ''Kutsal Ekonomi'' adını verdiği kitabında uzun uzun anlatmış çözümünü, bugün bize bir kısmını sundu. Dünyaya yeni bir perspektiften bakmamızı sağladı. Belirttiğim gibi kültürümüze yabancı değil, önümüzde açtığı yol. ''Daha fazla alarak değil, daha fazla vererek kazanırsınız'' diyor.'' Hayat her birimize hediye.Sayısız hediyeler aldık, doğmamız, annemizin bize bakması...'' Benim için bugün.Zumbara'nın davetlisi olarak katıldığım seminer. Zumbara bir zaman bankası. Siz bir hizmet sunuyor, zamanınızı veriyorsunuz. Karşılığında ihtiyacınız olan bir hizmeti bir Zumbara üyesinden alabilirsiniz. Eisenstein da Zumbara'nın bilgelik çemberinde ve bugün hediye temeline kurulu yeni ekonomik düzeni anlattı bize. Bu arada Teknoloji  Zirvesi'ni düzenleyenleri de kutlamak lazım, sadece teknolojiyle ya da sosyal medya, virali kullanan iş dünyasıyla sınırlı tutabilirlerdi zirveyi. ''Paylaşalım, bildiklerimizi bir kenara bırakalım ve bambaşka şekilde düşünelim, para sadece ona yüklediğimiz anlam kadar değerli'' diyen Eisenstein'ı çağırdıkları için tebrikler.

Zirvedeki konuşmasını linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=hW-

Kitabı, ''Kutsal Ekonomi'' de ekim ayında, Türkiye'de yayınlanacak.Ne diyeyim başka, belli ki Charles Eisenstein bir biliş sıçraması yaşamış, düşünmüş, araştırmış ve çözümünü dünyayla paylaşmış. Bu çözümün arkasında sadece ekonomi, mantık, akıl yok;  bilgelik de var.

Bu arada Charles Eisenstein da izlenimlerini sitesinde yazmış.Kendisini bilişimciler arasında uzaylı gibi hissetmiş, http://charleseisenstein.net/ .


Charles Eisenstein, Kutsal Ekonomi Charles Eisenstein, Kutsal Ekonomi Reviewed by Arzu Pınar on Eylül 13, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok