Sophia, Sekine, Fatıma...

'

''Bir varız, bir yokuz.'' Güne bu düşünceyle başladım, 48 yaşındaki Whitney Houston'ın ölüm haberi üzerine. Güzel ve ünlülerin sanki her zorlukla baş edebileceğini ve hep var olacaklarını mı düşünürsünüz? Mantıklı değil, ancak ben inanıyor olmalıyım ki, beklenmedik ölümüne şaşırırdım bu sabah.

Bu hafta, devam ettiğim Anadolu Vakfı seminerlerinde, tanışmadığım, ancak bazen müzik performanslarına danslarıyla eşlik ederken izlediğim bir kızın da 38 yaşında aramızdan ayrıldığını öğrendiğimde şaşırmıştım. Sanki o hep orada olacak, hep dans edecek ve ben onu uzaktan izleyecektim.

Ama öyle olmadı. Vefatından sonra öğrendim ismini, Sekine Serna'ymış. Vakfın bülteninde yayınlanan yazısını okudum: ''Sophia'yla Tanışmam''.Yazısından öğrendiklerime göre; Sophia bilgeliği temsil eden dişil öge. Bizim de bildiğimiz Ayosofya, adını buradan alıyor; ''kutsal bilgi'' anlamına geliyor.Her gelenekte var Sophia. Uzakdoğu'da ''Shakti'' ismi ile temsil edilmiş.Anlayışı ve çözümü merhametiyle birleştiren ve gücü temsil eden tanrıça.Yahudiler ''Shekinah'' ismini vermişler, bize Sekine olarak geçmiş. Bilinen adıyla Fatıma Ana.

Bu noktada hayatıma dokundu Sekina Serna. Hiç tanışmadığı bir yabancıya fısıldadı, bu dünyayı fanilere terk ettikten sonra. Fatma ismi geçen yıl Amerika'da kaldığım sırada dikkatimi çekmişti.Çünkü birlikte olduğum tüm Türklerin ismi Fatma'ydı.Hatta sadece okuldan tanımakla kalmayıp, günün geri kalanını da birlikte geçirdiğim, İspanyol-Filistin melezi bir arkadaşımın ismi de Fatima'ydı. ""Yardımcı kadın'' anlamına geldiğini sanıyordum bu ismin. ''Fatma'larla çevrildim, herhalde yardım edecekler'' diyordum kendime.Bir yandan da güvercin ilustrasyonları olan defterleri alıp duruyordum. Neden bilinmez, barışın simgesi bu kuş çekiyordu beni. Tanıştığım Türk erkeklerinin isimleriyse sadece Özgür ve Barış'tı Amerika'da. Türkiye'deki Savaş, Cihat ve Cenk'in tersine.

Sekine'nin yazısında güvercinin Sophia'nın simgesi olduğunu okuyunca iyice şaşırdım. Sophia, Fatma, güvercin... ''Barış içinde bir özgürlük yolculuğuna çıktığımda; sezgi, keşf ve sevgi yoluna çağrılıyormuşum.'' Fatıma Ana'nın yoluna.

Siz de beraber olduğunuz insanların isimlerine dikkat eder misiniz? Kimilerine göre hayat mistik bir yolculuk, simgelerle sürekli iletişim halinde bizlerle.Okuyabilene tabi.Benim dikkatimi yöneltebilmem için, öyle üstü kapalı semboller, ufak işaretler yetmiyor.Herkesin ismi aynı olacak, o zaman anlıyorum ki, bunda bir iş var.

Sekine Serna'ya teşekkür ettim hediyesi için, dokunuşu için.Ölüm son değil benim inanışıma göre.Ona yolculuğunda ışık diliyorum, bereket diliyorum, bilgelik diliyorum.
Sophia, Sekine, Fatıma... Sophia, Sekine, Fatıma... Reviewed by Arzu Pınar on Şubat 11, 2012 Rating: 5

4 yorum

Vladimir dedi ki...

Çok şaşırdım WHitney Houston'ın ölümüne.

Kaderin insanlara, onlara hazırladığı sürprizlere dair sürekli işaretler gönderdiğine inanıyorum. Çoğu insan bu ilaretleri sonradan bile farkedemez, kimsii sonradan farkeder. Bir biçimde etraflarındaki işaretleri görmeye başlayan insanlar, yavaş yavaş yanlarında, etarında yer alanların okumayı öğrenmeyi denemeye başlarlar.

Arzu Pınar dedi ki...

demek sen de benim gibi şaşıranlardansın.

ben yavaş yavaş dikkat etmeye başladım.sanki keyifli bir oyun gibi.olacakları önceden sezmeye çalışmak gibi.

Adsız dedi ki...

Thanks fοг ѕhаring уour thoughts on Latest SEOPreѕsor.
Regards

mу ωeblog ... SEOPressor V5

Adsız dedi ki...

I just couldn't depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual provide for your guests? Is going to be back ceaselessly to check out new posts

Here is my webpage seopressor